
Een erfenis van woorden
Soms weet je meteen dat iets bijzonder is. Dat gevoel hadden wij met de gedichten van onze opa, Daniël van Vliet. Geboren in Rotterdam, werd zijn leven drastisch veranderd door de oorlog. Op negentienjarige leeftijd verhuisde hij naar Delfzijl, waar zijn levensverhaal zich verder ontvouwde.
Daniël begon zijn carrière bij de douane, een beroep dat hem door heel Nederland bracht. Van Bourtange tot Bellingwolde, en van Nieuweschans naar uiteindelijk Amsterdam. In de hoofdstad werkte hij 28 jaar voordat hij in 1974 terugkeerde naar Delfzijl. Daar, in de rust van het noorden, vond hij zijn thuis. In 1980 ging hij met pensioen en begon taal een centrale rol in zijn leven te spelen.
Het Gronings raakte Daniël vanaf het begin. Rond 1950 begon hij in het Gronings te schrijven. Dit deed hij niet alleen omdat het dialect hem fascineerde, maar ook, zoals hij zelf zei, "om erbij te horen". Zijn gedichten en verhalen vonden hun weg naar verschillende publicaties zoals Dörp en Stad, Haim en Heerd en Toal en Taiken. Vanaf 1985 schreef Daniël ook wekelijks voor de rubriek ‘Nou en...’ in de krant de Eemsbode.
Daniël van Vliet noemde zichzelf ook wel Daan van Vliet. Voor opa was het Gronings meer dan alleen woorden. Het was een manier om zijn verbondenheid met de mensen, de plekken en de cultuur van Groningen uit te drukken.

Verborgen schatten op zolder
Toen opa in februari 2011 overleed, liet hij meer achter dan herinneringen. Dozen vol schriftjes, typemachineteksten en notitieboekjes, gevuld met zijn Groningse gedichten, lagen jarenlang onaangeroerd. Onze nieuwsgierigheid groeide, en uiteindelijk namen we de dozen mee naar ons oude herenhuis in Wildervank. Het voelde als de perfecte plek om opa’s woorden te laten terugkomen – een ode aan hem én aan de schoonheid van het Groningse dialect.
Zijn gedichten vertelden verhalen over zijn leven, liefde en verbondenheid met Groningen. Maar hun kracht ligt in hun universaliteit: ze raken aan thema’s die voor iedereen herkenbaar zijn, met ruimte voor een persoonlijke betekenis.
Bij het openen van de dozen voelden we het meteen: dit mocht niet verborgen blijven. Dit moesten we delen, voor onszelf en voor iedereen die het Gronings en opa’s woorden weet te waarderen.
Dichtbie van Doan
Zo ontstond Dichtbie van Doan. De naam draagt een dubbele betekenis die perfect samenvat wat we willen uitdragen. ‘Dichtbie’ staat voor dichtbij – door opa’s gedichten te delen, blijft hij voor ons altijd gevoelsmatig dichtbij. Tegelijk verwijst ‘dicht’ naar de prachtige gedichten die hij heeft geschreven. ‘Van Doan’ heeft ook een dubbele laag: het herinnert aan opa’s bijnaam, Daan, zoals hij zichzelf noemde en hoe anderen hem kenden. Maar het laat ook zien dat hij fysiek niet meer bij ons is. Met Dichtbie van Doan houden we zijn woorden, zijn stem en zijn herinnering levend.
Onze motivatie om Dichtbie van Doan op te richten komt voort uit de overtuiging dat deze teksten niet verborgen mogen blijven. Ze verdienen het om gedeeld te worden. Voor ons is het een ode aan opa, maar ook aan het prachtige Groningse dialect dat voor ons een gevoel van thuiskomen en nostalgie oproept. Het Gronings heeft een unieke kracht: met weinig woorden veel zeggen. Wij willen die kracht blijven benadrukken en de schoonheid van het dialect onder de aandacht brengen, zodat het blijft leven en mensen blijft raken.
Opa’s gedichten zijn meer dan taal. Ze zijn een bron van herkenning, warmte en verbondenheid. Daarom hebben we ervoor gekozen om zijn werk af te drukken op prachtig handgeschept papier en aan te bieden in verschillende formaten. Daarnaast zijn fragmenten van de gedichten verkrijgbaar op prachtige tegeltjes. Leuk en uniek voor in huis of in uw bedrijf.

Dit binnen wie!
De gezichten achter Dichtbie van Doan. Wij zijn Maikel (35) & Janna (32) van Vliet, samen met onze twee zonen woonachtig in Wildervank. Maikel, kleinzoon van Daan van Vliet, draagt dezelfde creatieve geest in zich en is eigenaar van Bosmanreklame Groningen. Janna heeft altijd een liefde gehad voor mooie teksten en werkt op een basisschool in de provincie.
Met veel liefde werken wij aan Dichtbie van Doan.